^Нагору

958059
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
За весь час
249
292
834
958059

Ваш IP: 3.88.16.192
Сьогодні: 28-03-2024

Банери

СТАТУТ

ради учнівського самоврядування

Рівненського ліцею № 26

 

Розділ І

Загальні засади

Стаття 1. Статут шкільного самоврядування та її комітетів (міністерств) діє в межах, установлених Конституцією України та відповідно до Закону про молодіжні організації, Закону „Про об'єднання громадян”.

Стаття 2. У своїй діяльності шкільне самоврядування керується законодавством України та власним статутом.

Стаття 3. Шкільне самоврядування – добровільна організація учнів навчального закладу, яка діє на громадських засадах, має правову і демократичну організацію і керується загальнолюдськими принципами.

 

Розділ ІІ

Права та обов’язки членів шкільного самоврядування

Стаття 4. Кожному представнику шкільного самоврядування гарантується право на свободу думки, слово і на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Всі учасники шкільного самоврядування мають право на незалежний розвиток своєї особистості .

Стаття 5. Учні, які є представниками шкільного самоврядування і порушили права іншого учасниканесуть дисциплінарну відповідальність.

Стаття 6. Члени шкільного самоврядування мають право об’єднуватися в комітети (міністерства), які беруть участь у засіданнях шкільного самоврядування.

Стаття 7. Всі члени шкільного самоврядування повинні знати свої права і дотримуватися своїх обов’язків.

Стаття 8. Членство в шкільному самоврядуванні припиняється: - За особистою заявою - У разі особистого порушення статуту - І по закінченні навчального закладу.

Стаття 9. Залучення членів шкільного самоврядування здійснюється через референдум, вибори та інші форми демократії.

 

Розділ ІІІ

Вибори

Стаття 10. Вибори до органів шкільного самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права усіх учнів 6-11 класів.

Під час введеного в Україні правового режиму “воєнного стану” вибори голови ради (президента ) не проводяться, натомість працює колегіальний орган Рада самоврядування.

Стаття 11. Чергові вибори до шкільного самоврядування призначаються Головою ради (президентом).

Стаття 12. Вибори кандидатів здійснюються шляхом самовисування або висування кандидатів учнівськими об'єднаннями.

Стаття 13. Проведення виборів організовує Центральна виборча комісія. Для забезпечення демократичності та законності виборів до роботи залучаються незалежні експерти.

Стаття 14. Повноваження попереднього активу шкільного самоврядування припиняється в день відкриття першого засідання нового активу шкільного самоврядування.

Розділ IV Голова ради (президент).

Стаття 15. Голова ради (президент) обирається строком на 1 навчальний рік.

Стаття 16. Повноваження Голови ради (президента) припиняються у випадках - самовідводу - Неможливості виконувати свої обов’язки за станом здоров'я - Порушення статуту - Незадоволення усіх членів активу діями Голови ради (президента).

Стаття 17. Звання Голови ради (президента) шкільного самоврядування зберігається за ним після складання повноважень довічно, якщо тільки Голова ради (президент) не був усунений з посади.

Розділ V Внесення змін до статуту

Стаття 18. Зміни до статуту можуть бути внесені тільки після проведення референдуму. Стаття 19. Про зміни та доповнення в статуті повинні знати всі члени шкільного самоврядування.

 

Присяга Голови ради (президента)

Я,_______________ - заступаючи на високий пост Голови ради (президента) шкільного самоврядування, урочисто присягаю на вірність ідеалам шкільного самоврядування. Я урочисто обіцяю:

- усіма своїми справами дбати про благо учнівської громади.

- відстоювати права та свободи членів учнівської Парламентської республіки.

- зміцнювати авторитет навчального закладу.

- дотримуватись статуту.

 

ПОЛОЖЕННЯ про учнівське самоврядування

Розділ 1. Загальні положення.

1.1 Учнівське самоврядування добровільна громадська організація громадян віком від 12 до 18 років, метою якої є здійснення діяльності, спрямованої на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству та соціальне становлення як повноправних членів суспільства.

1.2 Статус учнівського самоврядування визначається відповідно законів України „Про молодіжні та дитячі громадські організації”, „Про об'єднання громадян” та інших нормативно – правових актів, прийнятих на їх виконання.

1.3 Учнівське самоврядування утворюється і діє на засадах добровільності, рівноправності їх членів, законності та гласності зокрема і є організацією незалежною від органів влади, будь-яких партій чи політичних об'єднань .

1.4 Самоврядування здійснюється через актив.

Розділ 2. Мета та завдання.

2.1 Головною метою діяльності учнівського самоврядування є об'єднання підлітків для задоволення та захисту законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно – культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

2.2 Формування особистості, якій притаманні демократична громадянська культура, усвідомлення взаємозв'язку між індивідуальною свободою, правами людини та її громадянською відповідальністю, готовності до компетентної участі у житті суспільства. 2.3 Головним завданням учнівського самоврядування є: формування в учнів організаторських умінь, підвищення соціальної активності молодого покоління; здійснення діяльності, спрямованої на задоволення соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів; забезпечення активної участі більшої частини учнів в органах самоврядування ознайомити учнів зі світовими демократичними здобутками, особливостями становлення демократії в Україні; формувати почуття патріотизму, національної гідності; створити умови для набуття соціального досвіду, завдяки системі навчання і виховання умінь і дій; сформувати толерантне ставлення до різних світоглядів, політичних доктрин, релігійних переконань; виховати повагу до рідної мови, культурної самобутності.

2.4 Для досягнення зазначених завдань члени учнівського самоврядування здійснюють свою діяльність в усіх можливих напрямках, а саме: допомагають майстрам виробничого навчання, класним керівникам вирішувати завдання, пов’язані з укріпленням дисципліни праці, проведенням навчально – виробничої діяльності групи за тиждень, місяць тощо; контролюють поточну успішність і відвідування учнями занять, укріплення дисципліни, виконання режиму роботи і правил внутрішнього розпорядку ліцею; організовують чергування учнів по самообслуговуванню; домагаються зразкового порядку та чистоти в приміщеннях; організовують контроль за організацією харчування учнів, приймають участь в організації і проведенні оздоровчих заходів; контролюють якість продукції, яку випускають учні, допомагають в укріпленні матеріально – технічної бази; організують контроль за збереженням обладнання: навчальних кабінетів і майстерень, підручників і наочних посібників; допомагають в організації і проведенні конкурсів, олімпіад, предметних тижнів, спартакіад, оглядах знань тощо; допомагають в організації дозвілля учнів: залучення в гуртки художньої самодіяльності, технічної творчості, спортивні секції;

2.5 Принципами учнівського самоврядування є: гуманізм, демократичність, зорієнтованість, на позитивні соціальні дії, наступність, культуровідповідність, полікультурність, плюралізм, самостійність. Членом шкільного самоврядування може бути кожен учень, який дотримується Статуту шкільного самоврядування.

2.6 Права членів: вдосконалення себе як особистості, самореалізація, навчання, досягнення успіхів у навчанні, реалізація творчі здібності, право обирати і бути обраним в органи самоврядування, проявлення активності і самостійності в організації життя навчального закладу, на медичну допомогу, харчування, відпочинок, фізичний розвиток, психологічну підтримку, брати участь у роботі учнівських об'єднань, спорт секцій, гуртків за інтересами, на свободу думки, на недоторканість, захист від втручання в особисте життя, нападів на честь, захист своєї честі та гідності у керівних органах шкільного самоврядування.

2.7 Обов’язки членів шкільного самоврядування: любити свою Батьківщину, державу – Україну; дотримуватись Закону України „Про мову”; берегти народну спадщину, дотримуватись сімейних та загальноліцейних традицій; вчитися успішно, працювати творчо; вміти самостійно приймати відповідальні рішення; діяти у правовому полі; брати участь у соціальних, культурних, природознавчих акціях; поважати представників інших культур та релігій; набувати досвіду демократичної поведінки; утверджувати принципи загальнолюдської моралі; берегти своє здоров'я; пропагувати здоровий спосіб життя; бути прикладом для молодших. Голова ради (президент) шкільного самоврядування обирається на 1 рік шляхом виборів з числа найбільш авторитетних, активних, сумлінних учнів. Виборам передує велика підготовка захисту програм кандидатів. Вибори проводяться таємним голосуванням. Формують діяльність органів учнівського самоврядування 3 секторів:

Шкільна республіка

Президент школи

Інформаційний центр

- TikTok

- Instagram

- Facebook

- Сайт

- газета «26 РІВЕНЬ»

Волонтерський центр

- Центр підтримки ЗСУ

-Центр підтримки осіб, що опинились в СЖО (складних життєвих обставинах)

Центр дозвілля

- Спортивний відділ

-Мистецький відділ

- Ігрова зона

НВК №26 © 2022